Dit concert is afgelast wegens verscherpte corona-regels

Zondagmiddag 21 november 2021: Für K.
Kirsti Apajalahti, viool en Jan Marten de Vries, piano

Nieuwe muziek van Jan Marten de Vries

 Ludwig van Beethoven schreef zijn Für Elise helemaal niet voor ‘Elise’. De beste man schreef zo slordig, dat zijn uitgever de opdracht niet kon ontcijferen. Het begon al met de eerste letter. Van Beethoven schijnt namelijk ‘Thérèse’ bedoeld te hebben.

In het programma ‘Für K.’ van de Finse violiste Kirsti Apajalahti en de Oegstgeester pianist-componist Jan Marten de Vries is het allemaal wat duidelijker.

De muziek is voor Kirsti geschreven door Jan Marten. Zij kennen elkaar van hun opleiding aan het Utrechts Conservatorium. Basis vormde hun brede muzikale belangstelling.
Het Investeringsfonds Muziek (van het Ministerie van OCW en Buma/Stemra) zorgde ervoor dat een reeks nieuwe werken kon worden geschreven, waaronder Memento voor soloviool en een vijfdelige sonate voor viool en piano.

Kirsti Apajalahti studeerde viool in Helsinki en daarna aan het Utrechts Conservatorium bij Eeva Koskinen (bachelor) en barokviool (master) bij Antoinette Lohmann, een studie die zij in 2017 afrondde. Kirsti is een veelgevraagd instrumentalist. Zij speelt o.m. in het orkest Holland Baroque en in haar eigen barokensemble, het KirstiConsort. Haar muziekpraktijk speelt zich enerzijds af in Finland en anderzijds in en vanuit Nederland.
Kirsti is geen monomane barokspeler. Zij speelt net zo makkelijk de nieuwste werken op haar moderne viool. Veel (jonge) componisten hebben dan ook voor haar geschreven. Daarnaast is ze incidenteel actief in jazz en pop. In 2019 speelde zij bij De Wereld Draait Door in een lied met Tim Knol.

Jan Marten de Vries studeerde piano, compositie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium van 1978 tot 1988. Later, in 2017, studeerde hij af als master pianist-kerkmusicus aan het Utrechts Conservatorium na een studie bij jazzpianist Bert van den Brink.

Hij is werkzaam als pianist, kerkmusicus, componist en tekstschrijver en publiceerde honderden liederen en teksten. Hij nam in 2012 de lied-cd Zie ik jou je bent er niet op, in 2015 een pianosolo-cd Into Silence. In 2019 verscheen zijn passiemuziek-cd Kreuzweg met Kirsti Apajalahti. Dit programma speelden Kirsti en Jan Marten in 2019 in verschillende zalen en kerken in Nederland en België.
Zowel op het gebied van muziek als tekst beweegt Jan Marten zich op uiteenlopende gebieden. In ‘Für K.’ klinken dan ook heel verschillende stijlen door. Van barok tot atonaal, maar altijd omgevormd tot Jan Martens eigen idioom: nooit te lang welluidend, altijd wel ergens schurend: met juist die ene noot die de volkomenheid dwarszit, dat ene afwijkende ritme waardoor je net niet gedachteloos achterover kunt leunen. ‘Het is net het leven’ zegt hij daarover.

Toegang
Kaartjes kunt u reserveren door een e-mail naar concert@ampijoloe.com onder vermelding van het aantal kaartjes en “Concert Kirsti Jan Marten”.
Uw reservering is definitief na betaling van € 17,50 per kaartje op NL12 INGB 0004329108 t.n.v. R. Scheltens. Voor personen van 18 jaar en jonger is de toegang € 8,50.
Bij de toegangsprijs zijn alle consumpties inbegrepen.

Locatie en tijd

Locatie is Het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191 te Oegstgeest.
Inloop van 14:30-15:00.
Bij binnenkomst wordt QR-code gecheckt.
Concert van 15:00-17:00, met een pauze.
Tijdens de pauze wel een drankje, maar géén thee of koffie.