Petra van der Hoeven

     

Petra is geboren en opgegroeid in Monster en woont nu in Rijswijk. Na de middelbare school en diverse aanvullende opleidingen heeft ze in haar werk als activiteitenbegeleidster haar creativiteit op ande-ren overgebracht. In 1988 is ze zich nog actiever gaan ontwikkelen in de beeldende kunst en volgde ze drie jaar lang een avondopleiding Monumentale Vormgeving Textiel aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Uiteindelijk heeft ze zich toegelegd op twee kunstvormen: glaskunst en de grafische techniek etsen. De expositie in Kunsthuis 18 in Naaldwijk geeft een overzicht van haar glas- en etswerk van de laatste jaren. Petra werkt vaak aan de hand van thema’s en haar meest recente werk zal zij dan ook presen-teren in de expositie met het thema “Sea life”.

De naam “Sea life” spreekt eigenlijk voor zichzelf. De etsen geven aan hoe het zeeleven er in de ver-beelding van Petra uit ziet. De harmonie van kleur en vorm is belangrijk.
De tentoonstelling omvat tevens glaskunst met het thema “Borduren met glas”. De herinnering aan het borduren met naald en draad wat je vroeger op school leerde inspireerde Petra. Zij verwerkte deze techniek in haar glaskunst. Een oude techniek in een nieuw jasje dus. De uitdaging was om door mid-del van kleur, vorm, ritme en herhaling tot een nieuw, bruisend geheel te komen.
De expositie van etswerk kan worden samengevat onder de noemer “Bouwen in was”; Petra heeft haar vakantieherinneringen omgezet in sfeervolle grafische kunstwerken.
 
Petra is steeds op zoek naar nieuwe (ruimtelijk) vormen in haar werk, waarbij zij verschillende tech-nieken en materialen combineert. De Sea life Boxen bijvoorbeeld bevatten gehaakte zeedieren in combinatie met een bijpassend gedicht.

Petra vindt dat de kunst die zij maakt met een heerlijke glimlach bekeken moet worden.

Petra van der Hoeven
Rieteiland 70
2285 JV Rijswijk
070-3936416